Selecteer een pagina

Lieve Mariek,

De brieven volgen elkaar snel op maar het was vandaag dan ook een bijzondere dag. Er is namelijk een plein naar jou genoemd. Het juf Marieke plein. Het is bescheiden hoor, ga maar niet meteen naast je schoenen lopen. En het is ook niet openbaar. Het is het plaatsje naast de koepel op school. Maar desalnietemin, een pleintje met jouw naam. De school heeft het bijzondere initiatief genomen om een boompje te planten voor jou. Zodat er altijd iets is dat aan jou herinnert. Vandaag was het officieel. Al je collega’s waren er en wij waren aanwezig met een kleine groep familie en vrienden. Sepp en Bessel waren er natuurlijk ook want als er mensen getroost moeten worden dan zijn zij onmisbaar, ook voor elkaar.

Chantal hield een verhaaltje over de Japanse kers die geplant is en over de relatie daarvan met jou. Hij zal bloeien rond jou sterfdag. Maar als je deze brieven kunt lezen dan zul je ook de tekst van Chantal gehoord hebben, denk ik.

Ik had wat as van jou meegenomen. De jongens hebben samen met Chantal een kuiltje gegraven en daar de as ingegooid. Toen weer dicht. Ik heb een gedichtje voorgedragen. Je vindt het hieronder.

Diana nodigde ons vervolgens uit om de stenen die wij beschreven hadden rond de boom te leggen. Het is mooi om ze zo daar te zien. Ester sprak nog wat woorden en dat beëindigde de kleine ceremonie. Mooi en bijzonder, dat is het. Een boompje met een bankje op een klein rustig pleintje. Je collega’s zullen daar nog lang aan je denken. En hopelijk ook aan zichzelf. Even rust.

 

Kijk, een boom Marieke.
Zo’n boom met van die mooie
bloesem in het
voorjaar.
Een boom speciaal voor jou
geplant als bijzonder
liefdevol gebaar
van je collega’s
naar jou.

Hij staat hier mooi rustig
naast de school.
Een plekje waar je zelf
misschien ook had
willen zitten.
Even bijkomen van de hectiek
in het gebouw en in je hoofd.
Mijmeren over vakanties en
het leven.
Voelen dat er
meer is dan
alleen
maar
school.

De boom zal gevoed worden
door water, grond en
een beetje
jou.
Hij zal doen denken
aan alle mensen die
jij hebt laten
groeien in hun
leven.
In jou leven.
Kort maar vruchtbaar
voor ieder die van
je hield.


Kus, Roon