Selecteer een pagina

Lieve Mariek,

Het huis staat en hangt vol foto’s.

Ik heb alle lijsten die ik al had tevoorschijn gehaald. Alle foto’s die achter passe-partouts zaten eraf gehaald. De boel een beetje afgestoft, nieuwe foto’s besteld en opgeplakt, soms over oude foto’s heen en weer achter het passe-partout geducttaped.

De foto’s op hun ondergrond plakken was het meest stressvolle karweitje. Het is wel eens beter gegaan maar ook wel eens slechter. Het liefst laat ik ze gewoon opplakken door het bedrijf dat de foto’s print. Zo strak red ik het nooit. Maar ja, het moest allemaal binnen een klein budget. En een spuitbus lijm en een paar uurtjes is goedkoper dan laten plakken. Dus, met strijklicht zijn er wat bubbeltjes, maar als je er recht voor staat ziet het er prima uit.

Je ziet het, ik doe aan verwachtingsmanagement.

Maar als mensen hun eigen foto ingelijst zouden willen kopen dan bestel ik natuurlijk een nieuwe foto die ik op laat plakken.

Je raadt het misschien al. Ik heb een expositie volgende week. Als onderdeel van de Schermer Kunstroute. En ik laat mijn project “Portretten van Rouw” zien. Misschien niet helemaal wat mensen verwachten als ze lekker een rondje door de Schermer gaan fietsen om wat kunst te zien. Maar ja, het kan niet allemaal rozengeur en maneschijn zijn. Kunst is om te raken, toch?

Van de 52 foto’s en gedichten die ik tot nu toe gemaakt heb kunnen er maar een stuk of twaalf naar de expositie. Dus op een avond zat ik hier met Cécile en Caroline, die mij al gedurende het hele project geholpen hebben met selecteren.

Van die geselecteerde foto’s moest nu weer een selectie komen. Tja, dat viel nog niet mee. We gingen het meest uit van de foto’s, wat die trekken op zo’n expositie toch het eerst de aandacht. We maakten lijstjes. Drie toptiens met overeenkomsten en verschillen. Het was leuk en lastig. Ik weet alle verhalen achter de foto’s, hoe de ontmoeting was, hoe de mensen waren die op die foto’s staan. Dat kijkt toch weer anders.

Uiteindelijk kwamen we uit op vijftien foto’s. Dat zijn de foto’s die ik af heb laten drukken. Ik weet nog niet of ik ze allemaal kan plaatsen. We zullen zien.

Om de andere deelnemers aan het project niet tekort te doen heb ik een boek in elkaar gezet met alle foto’s en gedichten ter inzage.

Het leuke is dat ik met Willem en Hans (oud collega’s) en Marijke (jouw oud collega) in een ruimte sta.

Ik heb er erg veel zin in!

 

Maar weet je,
Mariek.

Ik selecteerde
knipte
plakte
bedacht
gaf vorm
maakte fouten
begon opnieuw
alleen
zonder jou.

Niet altijd echt alleen
maar wel alleen
zonder jou.

Eb en vloed.

En nu was het
even vloed.

Bezig met zoiets
moois en leuks.

En toch vloed.

Dat gevoel
zijn deze foto’s
en gedichten.

Jij kan er niet zijn
volgende week,
maar er zullen
mensen zijn
die weten van
eb en vloed.

 

Liefs,
Ronald